ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΝ

Εάν δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει την αυθεντική γεύση ενός γνήσιου Ισπανικού Χαμόν, αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Δεν μοιάζει με κανένα ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό που γνωρίζετε.

Σερβιρισμένο σε πολύ λεπτές φέτες θερμοκρασίας δωματίου, αποτελεί ένα εκλεκτό προϊόν μοναδικής γεύσης και αρώματος. Η λεπτή, βουτυρώδης γεύση του με αισθητό το άρωμα βελανιδιού, συνδυάζεται με την βελούδινη υφή του και κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα.  

Το καλύτερο Χαμόν στον κόσμο

Το Χαμόν μας προέρχεται αποκλειστικά από την Ισπανία. Μόνο στην Ισπανία υπάρχει η ειδική ράτσα μαύρων Ιβηρικών χοίρων, το κατάλληλο κλίμα, τα πυκνά δρυοδάση και η εμπειρία αιώνων στην επεξεργασία και παραγωγή του εκλεκτού αυτού προϊόντος.

Αυτό που κάνει το Ισπανικό Χαμόν τόσο ιδιαίτερο είναι η ειδική ωρίμανσή του η οποία έχει παραμείνει αναλλοίωτη στα βάθη των αιώνων. Δεν πρόκειται για προϊόν θερμικά επεξεργασμένο ή καπνιστό. Το κρέας αποθηκεύεται αμέσως στο αλάτι και στη συνέχεια σε ειδικά σκοτεινά κελάρια που χρησιμεύουν ως φυσικά ξηραντήρια. Εκεί το προϊόν θα παραμείνει καθ’ όλη τη διαδικασία ωρίμανσης, που συνήθως διαρκεί 1-4 χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του Χαμόν.

Παραδοσιακή ράτσα ελευθέρας βοσκής

Ένας υγιής Ιβηρικός χοίρος που αναπτύσσεται αποκλειστικά με φυτική τροφή, βελανίδια και μούρα από τα πυκνά Ισπανικά δρυοδάση, είναι σίγουρα ένα ευτυχισμένο ζώο. Και μπορείς πραγματικά να αισθανθείς αυτή τη διαφορά στη γεύση του Χαμόν.

Βέβαια η εκβιομηχάνιση της εκτροφής των ζώων θα σήμαινε φτηνότερο κρέας. Όμως, εκτός από το συναισθηματικό παράγοντα, το βιομηχανοποιημένο Χαμόν θα έχανε την αληθινή γεύση και αυθεντικότητά του.

Στην Ισπανία, υπάρχει ακόμα σεβασμός και αυστηρός έλεγχος στις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των ζώων και επεξεργασίας των προϊόντων τους. Έτσι μπορείς να απολαύσεις τη θαυμάσια γεύση του Χαμόν γνωρίζοντας ότι αποτελείς μέρος μιας παράδοσης που σέβεται την υγεία, την ισορροπία, τη φύση και την τροφή μας.

Είναι υγιεινό!

Πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο νόστιμο να είναι παράλληλα υγιεινό; Κι όμως, είναι δυνατόν! Χάρη στα γενετικά χαρακτηριστικά (DNA) των Ιβηρικών χοίρων και στη διατροφή τους με βελανίδια, το Χαμόν με την ονομασία Mπελότα (Bellota) περιέχει περίπου 55% ολεϊκό οξύ στο λίπος του. Πρόκειται για το ίδιο συστατικό που περιέχει το ελαιόλαδο στο οποίο προσδίδει τις γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με τη χημική ορολογία ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το Ισπανικό Χαμόν Μπελότα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα και στην αντίστοιχη αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β6, Β12, Ε και φυλλικό οξύ. Περιέχει ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Το Ισπανικό Χαμόν Μπελότα μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων: η μερίδα των 50 γραμμαρίων περιέχει μόλις 150 θερμίδες.

(πηγές: Spanish Academy of Gastronomy, L.Ortega, Fatty acid compositions of selected varieties of Spanish dry ham related to their nutritional implications, Fernandez, Ordonez, Cambero, Santos, Pin, de la Hoz, Departamento de Nutricion, Bromatologıa y Tecnologıa de los Alimentos, Facultad de Veterinaria, Universidad Complutense de Madrid, Wikipedia, Jamon.com, About.com)

Τι σημαίνουν αυτά τα Ισπανικά ονόματα; Ποιο είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν τρεις τύποι Ισπανικού Χαμόν.

Το φτηνότερο Ισπανικό Χαμόν ονομάζεται «Χαμόν Σεράνο» (jamón serrano). Προέρχεται από τους συνηθισμένους λευκούς χοίρους που τρέφονται με σιτηρά και ωριμάζει για περίπου 1 χρόνο. Έχει λεπτή, ήπια γεύση.

Ακολουθεί το «Χαμόν Ιμπέρικο» (jamón ibérico). Προέρχεται από μαύρους Ιβηρικούς χοίρους που τρέφονται με σιτηρά. Έχει πιο πλούσια γεύση από το «Χαμόν Σεράνο». Ο χρόνος ωρίμανσης ποικίλει ξεκινώντας από 1 χρόνο ανάλογα με το μέγεθος του Χαμόν.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι το «Χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα» (jamón ibérico de bellota). Η αυτόχθονη ράτσα Ιβηρικών χοίρων τρέφεται με βελανίδια στις ήσυχες και απέραντες εκτάσεις των Ισπανικών δασών. Το Χαμόν που παράγεται είναι ανώτερης ποιότητας με έντονη, πολύπλοκη γεύση, υπέροχη υφή και είναι το πιο ακριβό αλλαντικό στην Ισπανία, αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συμβουλή μας: εάν έχετε εκλεπτυσμένο γούστο και τρέφετε εκτίμηση για τα ξεχωριστά πράγματα στη ζωή, επιλέξτε το «Χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα». Εάν προτιμάτε πιο ήπιες γεύσεις και μια ενδιάμεση τιμή, ίσως να δοκιμάσετε το «Χαμόν Ιμπέρικο». Εάν θέλετε το πιο οικονομικό, επιλέξτε το «Χαμόν Σεράνο».

Από πόσες μερίδες αποτελείται το Χαμόν;

Συνήθως λέμε ότι περίπου 50 έως 100 γραμμάρια ανά μερίδα είναι η σωστή ποσότητα.

Έτσι ένα Χαμόν μεγάλου μεγέθους δίνει περίπου 20-50 μερίδες από λεπτά τεμαχισμένα κομμάτια. Ένα Χαμόν μικρού μεγέθους δίνει περίπου 10-20 μερίδες.

Από τη χρονική στιγμή που θα κόψετε το ολόκληρο Χαμόν, διατηρείται για περίπου ένα μήνα στη βάση στήριξής του. Μην το ψύξετε ή το τυλίξετε. Παρακολουθήστε το δωρεάν DVD για περισσότερες πληροφορίες ή απευθυνθείτε στο joshandguy@hamlovers.gr για συμβουλές. Υπάρχουν επίσης αρκετές πληροφορίες στην σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Η επιλογή ενός Χαμόν μπορεί να είναι περίπλοκη. Εδώ είναι μια συνοπτική παρουσίαση των διάφορων τρόπων κοπής και τύπων.

Σημείωση: Εάν έχετε εκλεπτυσμένο γούστο και σας αρέσουν οι έντονες γεύσεις, επιλέξτε το «Χαμόν Μπελότα». Εάν θέλετε απλώς να πάρετε μια γεύση, ξεκινήστε με το Χαμόν σε φέτες. Εάν προτιμάτε πιο ήπιες γεύσεις δοκιμάστε το «Χαμόν Ιμπέρικο». Εάν θέλετε το πιο οικονομικό, επιλέξτε το «Χαμόν Σεράνο».

Σημείωση: Το Χαμόν είναι όπως το καλό κρασί ή τυρί - όσο περισσότερο ωριμάσει, τόσο καλύτερη γεύση θα αποκτήσει (με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους συνήθως). Όλα τα Χαμόν που διαθέτουμε αναφέρουν το χρόνο ωρίμανσης.

Άλλη μία σημείωση: Εάν δεν έχετε βάση στήριξης για το Χαμόν, επιλέξτε ένα Χαμόν το οποίο περιλαμβάνει και τη βάση ή αγοράστε μία ξεχωριστά. Δεν έχει πλάκα να κόβεις το Χαμόν χωρίς τη βάση του.